Biotehnologii Medical Veterinare

Biotehnologii Medical Veterinare (nivel licență)

Locuri: 20 buget / 10 taxă

La Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, admiterea se face pe domeniile de studii Zootehnie respectiv Biotehnologii. Repartizarea candidaților pe programele de studii se va face la sfârșitul anului II în funcție de opțiune, media ponderată a anilor de studiu I și II și a numărului de credite.

Studenții din domeniul Biotehnologii vor putea opta pentru programele de studii Biotehnologii agricole, Biotehnologii pentru industria alimentară sau Biotehnologii medical veterinare.

Ce sunt biotehnologiile medical veterinare?

Această specializare implică utilizarea de unelte științifice și tehnice pentru a modifica sau pentru a spori bunăstarea animalelor. Caracteristicile dezirabile ale unei specii anume pot fi transferate către o altă specie. Aceste specii transgene posedă caracteristici dezirabile în termeni de rată de creștere, mărime și rezistență la boli. Selecția genetică este un proces pe care omul l-a folosit dintotdeauna. Logic, vei înmulți indivizii sănătoși și cu caracteristici fizice bune, nu pe cei bolnavi sau cu defecte. Cu ajutorul biotehnologiei, acest proces poate fi controlat și aplicat mai eficient, fără să aștepți trecerea mai multor generații până când să ai o producție satisfăcătoare calitativ. La această specializare ne preocupă și igiena animalelor, patologia animală, farmacologia, producerea de seruri și vaccinuri precum și aspecte legate de toxicologie, de testarea autenticității produselor precum și siguranța și securitatea alimentelor.

Ce vei învăța să faci?

Vei începe cu noțiuni elementare de chimie, anatomie, biofizică, ecologie, biologie celulară, genetică, imunologie, după care vei ajunge să faci vaccinuri, seruri, biopreparate de diagnostic, să proiectezi și să construiești biotehnologii de alimentația animalelor, biotehnologii farmaceutice, să faci inginerie genetică pe plante și animale, să pregătești culturi de celule și țesuturi.

Studiile efectuate în biotehnologii medical veterinare te ajută să înțelegi:

  • Procesele biologice, chimice și fizice din mediul înconjurător
  • Structurile celulare specifice și descrierea procesului de modificare genetică cu posibilitatea de a identifica aplicații ale ingineriei genetice în medicină
  • Mecanismele biologice ce stau la baza biotehnologiilor medicale
  • Principiile implicate în ameliorarea și transformarea genetică a animalelor
  • Aplicarea metodei științifice în culegerea, prelucrarea statistic și interpretarea datelor
Sari la conținut